Vransko

Izberite aktivnosti iz spodnjega seznama.

Za opise posameznih aktivnosti in rezervacijo, kliknite na aktivnost in vstopite v naš rezervacijski sistem.

Hotel in gostilna Grof

Prepletanje tradicionalnega in sodobnega
Leta 1901 je Johan Goričan postavil lasten vinotoč. Vprege, kočije in konje so zamenjali avtomobili in avtobusi. Nešteto obiskovalcev se je sprehodilo skozi naše duri. Drži, da se je lokacija v dobrih 100 letih obstoja spreminjala, a lokacija »ob cesti« gostišče zaznamuje še danes. Je odlična izhodiščna točka za dnevne izlete, tudi s kolesom, ki si ga izposodite neposredno v hotelu. Hkrati pa obisk priporočamo tudi vsem gurmanskim užitkarjem, ki cenijo prepletanje dolgoletne tradicije s sodobno kulinariko.

Ranč Islander

Družina na konju
Čeprav so islandski konji relativno majhni, je popolnoma zmotno misliti, da so primerni le za ježo otrok. Sploh ne, obožujejo jih tudi odrasli in oni njih. Pasma slovi po prijaznemu značaju in živahnemu temperamentu, vzdržljivosti, ustrežljivosti in prijaznosti, zato ni presenetljivo, da pomagajo tudi v terapevtske namene – na Ranču Inslander nudijo tudi terapevtsko jahanje. Na konja posadijo vsakogar, ki to želi, saj predznanje za jahanje pri njih ni potrebno, ves čas pa je z vami tudi učitelj jahanja, ki vas spremlja, spodbuja in skrbi za varnost. Za tiste, ki znajo malo več, ponujajo več kot 20 različnih terenskih tur, ki vas vodijo od Žovneškega jezera do gorskih tur z razgledom na dolino in mesto Žalec.

Center jamskih doživetij

ČAROBNO PODZEMNO DOŽIVETJE – Raziskuj in se nauči ogromno novega
Podzemni svet buri našo domišljijo, saj nam je s svojo skrivnostnostjo neustavljivo privlačen. Če prve korake po podzemnih poteh spremljajo še številne legende in pripovedi vodičev, se izlet hitro spremeni v nepozabno družinsko pustolovščino. S čelado in naglavno svetilko, ki ju prejmete ob vhodu, bomo obiskali dve nezahtevni kraški jami in si na pustolovskem pohodu ogledali pojave, ki jih je skozi stoletja izoblikovala moč vode. Ta tudi danes ne počiva, zato naše jame vsak dan ponudijo nekaj novega – tudi počitek v prijetnem hladu in pogledu na modrino jezera, ki se razliva po eni od dvoran. Tako raznolik je podzemni svet Vranskega.

EDINI PODZEMNI ZIPLINE V SLOVENIJI 
Slovenski zip lini običajno tekmujejo v kategorijah najdaljši, najhitrejši, najvišji. Za našo jeklenico lahko trdimo, da je zagotovo na najnižji nadmorski višini v naši državi. Si predstavljate občutek zapeljati se po jekleni vrvi v podzemlju? Za raznolik in pester podzemni svet Vranskega ni nič nemogoče. Priporočamo ga tako vsem mladim ljubiteljem adrenalina, ki se z zip lineom srečujejo prvič v življenju, pa tudi tistim, ki želite svoj dogodek za vaše goste narediti nepozaben. Praznovanje rojstnega dne in spust po jeklenici za mlade nadobudneže? Zakaj pa ne – vsaka priložnost je lahko uvod v nepozabno (družinsko) doživetje.

Etnološka zbirka

Potovanje skozi čas obrtništva
Etnološka zbirka, ki pritegne pozornost zaradi svoje raznolikosti in zgodb, s katerimi je povezana, se nahaja na domačiji Pri Knežari in prikazuje poleg stare kovačnice tudi kmečko in obrtniško orodje, ki se je uporabljalo v preteklosti v naših in okoliških krajih. Med obrtniškimi panogami so bile v teh krajih najbolj razširjene kovaštvo, usnjarstvo, mizarstvo in sedlarstvo, zato ne preseneča, da je največ razstavnih eksponatov povezanih prav z njimi. V zbirki je ohranjena celotna kovačnica z nekaterimi kosi orodja, ki so stari preko dvesto let. Pravo doživetje pa predstavlja soba, kjer so prebivale dekle. Ker so v sobi shranjeni predmeti, ki so se uporabljali v hiši – od pohištva do gospodinjskih pripomočkov, keramike, slik – zlahka podoživimo neke drugačne, a prav zaradi tega zanimive čase.

Muzej motociklov Grom

MUZEJSKI DAN Z BENCINSKIMI HLAPI
Preživeti dan v muzeju je lahko – zabavno! Muzej motociklov Grom nudi eno izmed največjih in najpestrejših zbirk motociklistične zgodovine na svetu. Poleg vseh vrst motorjev zbudijo pozornost tudi registrske tablice iz obdobja pred drugo svetovno vojno, pa tudi usnjene ter lanene obleke, čelade, medalje, značke, znamke, plakati in mnogi drugi predmeti. Ogledate si lahko tudi muzejsko delavnico, v kateri motocikle restavrirajo in jih obnovijo tako, da izgledajo kot novi. Otroci uživajo ob vpogledu v svet zgodovine, ki jim je neznan, zato je to prava odločitev za pester družinski izlet v sončnem ali deževnem vremenu.

Schwentnerjeva hiša

Kako smo bivali včasih
To je doživetje za vse, ki imate radi popotovanje po zgodovini arhitekture. Rojstna hiša ljubljanskega knjigarnarja in založnika slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja je trška hiša iz 19. stoletja s skoraj v celoti ohranjeno stanovanjsko opremo, ki ponazarja kulturo bivanja ob prelomu 19. v 20. stoletje. Predstavlja redek primer intaktno ohranjene trške hiše ter dragocen dokument o načinu življenja in o socialnem in družbenem statusu pomembnih Vranšanov, Schwentnerjev. Če nas boste obiskali v soboto, lahko hitro postanete tudi svat, saj je danes v hiši urejen tudi prostor za sklepanje porok.

Gasilska zbirka

Kako so gasili včasih
Le redko kaj pritegne otroško in, roko na srce, tudi pozornost odraslega bolj kot gasilska oprema. Ko smo bili majhni, smo vsi želeli biti gasilci. Zato izkoristite priložnost in pokažite svojim otrokom delček iz zgodovine v Sloveniji izjemno občudovanega in zaupanja vrednega poslanstva. Naša gasilska zbirka je ena največjih v Sloveniji. Njena posebnost, ki je ne boste videli nikjer drugje, so vodne brizgalne na lesenih vozovih iz 19. stoletja. Brizgalne so uporabljala pretežno domača prostovoljna gasilska društva. Poleg brizgaln vas bodo v bogato tradicijo gasilstva popeljali tudi gasilsko orodje, uniforme, priznanja in druga oprema.

Povežite se z nami tudi preko socialnih omrežij

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj